Рефлексије

Драган Проле: Сведок будућности

У емисији РЕФЛЕКСИЈЕ можете слушати текст Драгана Пролеа „Сведок будућности. Душан Васиљев и европске прекретнице сто година након 1918.”

Велики песник Душан Васиљев није био једина осетљива душа која се нашла у кошмару Првог светског рата, али јесте био један од ретких који ће своју осетљивост, проницљивост, дар посматрања, захватити речима. И, како то бива с великим песницима, својим ће песмама посведочити о нечему чему су сведоци били милиони људи, али неми сведоци, сведоци који нису умели да кажу, или да посведоче.

Драган Проле најпре прави ефектан филозофски осврт на догађај Првог светског рата, да би Васиљева увео управо као онога који ће нам о том ужасу рећи више и другачије од оних који дар песништва немају. Али још више од похвале песничкој луцидности, Пролеов текст прати токове који, неизречени, колају у песмама Душана Васиљева као токови духа времена. Он тражи и проналази песникове инспирације, показује како се бори против националних митова и романтичарских представа стварајући сопствене митологије, али - показује Проле - и одбија да непријатеља сведе на гамад коју ваља истребити, јер, ако ништа друго, с друге стране ровова били су људи попут њега, људи који су говорили језиком његовог духовног брата Рилкеа.

Чита Марица Милчановић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво