Нова дискографија – дела Арва Перта

Представљамо издање са комплетним Симфонијама Арва Перта, које је у априлу објавила издавачка кућа И Си Ем.

  • Симфоније су, по својој историјској важности али и структурној комплексности, одлични путокази за одређивање естетске позиције аутора, Такође, оне откривају и начин на који композитор усавршава своју вештину. Брамс, који је говорио како осећа да му титан Бетовен дише за врат" избегавао је овај жанр годинама. А чак је и Бетовен чекао релативно дуго у својој каријери да би приступио жанру са дубином и значајем. Стога, сусрет са композиторовим комплетним симфонијским опусом преставља више од пуке скице његове уметничке персоне.

Овим речима Волфганг Занднер, аутор програмске књижице издања комплетних симфонија Арва Перта започиње текст о четири симфонијска остварења овог естонског аутора, који представља једну од најзначајнијих и најиндивидуалнијих уметничких појава на савременој музичкој сцени.

Занднер подвлачи чињеницу да су Пертова четири симфонијска дела настала у периоду од 45 година и да указују на изузетно стилско, уметничко и духовно путовање на које се аутор упутио - од проучавања савремених композиционих поступака и стилова, преко комбинације традиционалних и нових техника, до откривања радикално новог уметничког израза, проистеклог из дубоко личног схватања духовности. Заиста, можда јасније него у опусу било ког другог композитора, његова симфонијска дела оцртавају контуре његовог животног пута, те је одлука издавачке куће И СИ ЕМ да објави албум са комплетним делима Арва Перта сасвим оправдана и добродошла. Публика која данас опус овог аутора пре свега везује за његов „тинтинабули" стил и пријемчива и широко популарна дела попут Фратра, на овом издању има прилику да открије звучни свет који не везујемо за опус овог аутора - контрапунктски сложене, дисонантне и изломљене фразе додекафонске Прве симфоније из 1964, преко веберновски сажете Друге симфоније из 1966, до звучног света Треће симфоније настале 5 година касније, у којој се појављују назнаке Пертовог новог стила, проистеклог из грегоријанске мелодике и ренесансне полифоније. Ово издање заокружује Четврта симфонија, са поднасловом „Лос Анђелес" из 2008, у којој је присутан пријемчив тонални вокабулар Пертовог зрелог стила, који га је учинио данас једним од најизвођенијих савремених аутора.

Сва дела на овом диску изводи Филхармонија из Вроцлава, под управом Тонуа Каљустеа, који је последњих година постао омиљени Пертов интерпретатор, објављујући низ издања са делима свог естонског сународника.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво