Летњи фестивали Еурорадија

Директан пренос – Росинијев оперски фестивал 2018 у Пезару

Из Јадранске арене у Пезару преносимо оперу „Ричардо и Зораида” Ђоакиниа Росинија. Росинијев оперски фестивал у Пезару ове године одржава се у склопу обележавања 150 година од смрти овог аутора.

Главне улоге тумаче Сергеј Романовски као нубијски краљ Агоранте, Хуан Дијего Флорес је Ричардо, улога Зораиде поверена је младој јужноафричкој сопранисткињи Прити Јенде, а Зомиру тумачи Викторија Јораваја. Хором театра Вентидио Басо и Националним симфонијским оркестром италијанског радија РАИ диригује Ђакомо Сагрипанти.

Опера Ричардо и Зораида премијерно је изведена у Театру Сан Карло у Напуљу 1818. године - на сцени је опстала до 1846. године, а први пут је обновљена тек 1990. године, управо на овом фестивалу. Радњу опере прати прича о опседнутости нубијског краља Зораидом, ћерком свог непријатеља, коју држи у заточеништву. Зораиду долази да спасе њен вољени Ричардо, хришћански витез. Но, његова љубоморна жена, уплашена за своју позицију, Зомира, наређује хапшење и погубљење Ричарда као и Зораиде, које на крају спасавају хришћански витезови. Либрето за ову оперу написао је Франческо Берио ди Салса и заснован је на епској поеми песника и свештеника Никола Фортегверија. Слушаћете нову критичку верзију ове опере, коју је режирао Маршал Пинкоски.

Уреднице преноса Ксенија Стевановић и Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво