Читај ми!

Антологија српске музике

Миховил Логар: свите из балета Златна рибица и кореографска поема Весна.

Рођен у Ријеци 1922. године, Миховил Логар је студије музике завршио у Прагу на Државном конзерваторијуму у класама Карела Болеслава Јирака и Јозефа Сука. Дошавши у Београд, од 1927. године радио је као професор клавира и теоријских предмета у Музичкој школи. Године 1955. постао је редовни професор композиције на Музичкој академији, док се на челу Удружења композитора Србије налазио у периоду од 1956. до 1958. године.

На почетку емисије слушаћете две свите из балета Златна рибица. Овај балет у два чина Логар је компоновао према либрету Јелене Вајс која је инспирацију пронашла у нашој народној бајци.

Према речима Властимира Перичића, Златна рибица се одликује специфичном атмосфером која је остварена живописним хармонским решењима и оркестарским бојама које су посебно наглашене у фантастичним, бајковитим сценама првог чина попут Игре Златне рибице и сцене Долазак сна из другог чина. Уз ове готово импресионистичке боје, Логар кроз народне игре дочарава и звуке медитеранског фолклора.

Дело је у оригиналној верзији премијерно представљено на сцени београдске Опере 11. новембра 1953. године под диригентском палицом Оскара Данона, док је за репризно извођење у Скопљу 1958. године Логар начинио извесно скраћење. Наиме, за концертно извођење он је обликовао три свите које садрже све главне одломке балета.

Друго дело које ћете слушати у емисији је кореографска поема Весна из 1931. године. Као једно од награђених дела на конкурсу Цвијета Зузорић, композиција је премијерно изведена 16. априла 1935. године када је Београдском филхармонијом дириговао Стеван Христић, док је Логар свирао клавирску деоницу.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво