Џез – In memoriam Томашу Станку

Вечерашњу емисију посвећујемо легендарном пољском трубачу Томашу Станку, који је преминуо је 29. јула, у 76. години живота. Слушамо најпознатији албум из позне фазе његове каријере, издање „Dark Eyes” објављено 2009. године за ECM Records.

Томаш Станко, један од највећих музичара у историји европског џеза, уписао се у антологије још давне 1965. године као члан поставе Кшиштофа Комеде на албуму Астигматиц, данас једном од најбитнијих издања континенталног џеза. Док је Комеда у потоњим годинама стекао славу као аутор музике за филмове Романа Поланског, Станко се у бавио најпре авангардним џезом. Деценијама снимајући за ECM Records, полако ублажава свој првобитно фуриозни стил додајући му слојеве атмосферичног и елегичног звука, те на својим најбољим издањима проналази савршен баланс мелодије и експресивне слободе.

На албуму Dark Eyes сарађује са младом скандинавском поставом, коју предводи данас веома успешни дански гитариста Јакоб Бро. На овом издању, Станко пише неколико изузетно питких, иконичних нумера, као што су So Nice, Terminal 7 и Grand Central, те остварује и комерцијални пробој у поп културни мејнстрим, преко музике за шпицу америчке серије Домовина (Homeland). Попут многих својих џез колега у сличним годинама, као што су Енрико Рава или Чарлс Лојд, Станко је кроз сарадњу са младим креативним музичарима успео да одржи виталност своје каријере и да при крају живота сними нека од својих најбољих издања.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво