Летњи фестивали

Директан пренос са Фестивала Вале д’Итрија – Никола Вакаи: Ромео и Јулија

Са 44. издања Фестивала Вале д’Итрија, из атријума Војводске палате у месту Мартина Франка у области Пуља, преносимо заборављени бисер белканта, оперу „Ромео и Јулија” Николе Вакаија.

Чућете критичку верзију овог дела коју је припремила Иларија Наричи. Хором града Пјаћенце и окрестром миланске Скале диригује млади италијански диригент Сесто Кватрини. У главним улогама наступају: сопран Леонор Бониља као Јулија, мецосопран Рафаела Лупиначи као Ромео, тенор Леонардо Кортелаци као Капелио, сопран Паолета Мароку као Адела, баритон Кристијан Сен као Лоренцо, уз нашег баритона и члана опере Српског народног позоришта из Новог Сада, Васу Стајкића у улози Тибалта.

Опера Ромео и Јулија Николе Вакаија премијерно је изведена 1825. године у Театру ала Канобијана у Милану. Написана је на либрето Феличеа Романија, који ће пет година касније послужити као предложак за Белинијеву оперу истог сижеа Капулети и Монтеки. Управо ће Белинијево дело засенити славу Вакаијеве опере, која је иначе уживала велики успех широм Европе. Вакај ће касније, тачније 1835. године, направити нову верзију за миланску Скалу са Маријом Малибран у улози Ромеа. Ова певачица ће сматрати да је финале трећег чина опере њој ближе него Белинијево, па ће чак тражити да две верзије финала замене места у извођењима у којима је певала.

У том погледу фестивал Вале д'Итрија покушава да покаже процес компетиције, хибридизације и културне апропријације која се дешавала на пољу опере од њених почетака у XVII веку до друге половине XIX века. Они су се зато одлучили да прикажу напуљску верзију Хендловог Риналда која је такође измењена деловима које је компоновао Леонардо Лео, да прикажу комичну оперу Тријумф части Алесандра Скарлатија, али и да пруже омаж Росинију на 150. годишњицу његове смрти слободном реинтерпретацијом Севиљског берберина у којој се спајају опера и тарантела, традиционални плес Пуље.

Уреднице Ксенија Стевановић и Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи