Антологија српске музике

Дела Василија Мокрањца

Рођен у Београду 1923. године у породици музичара, Василије Мокрањац је на Музичкој академији дипломирао клавир 1948. године у класи Емила Хајека, а три године касније и композицију код професора Станојла Рајичића. Педагошки рад овог уметника везан је за музичке школе Јосиф Маринковић и Мокрањац, а већ 1956. године Василије Мокрањац је постао професор композиције на Музичкој академији. Године 1967. одликован је Октобарском наградом града Београда, а исте године је постао и дописни члан Српске академије наука и уметности.

У емисији Антологија српске музике представићемо Мокрањчеву Сонату за виолину и клавир у ге молу из 1952. године, у извођењу дуа Бранко Пајевић - Андреја Прегер, као и Другу симфонију ин Еф у интерпретацији Београдске филхармоније под управом Живојина Здравковића.

У Сонати за виолину и клавир у ге молу до изражаја долазе интензиван лирски патос и тражење националног израза, као карактеристике раног Мокрањчевог стваралаштва. Мокрањац, и сам пијаниста, у овој сонати клавиру je поверио сложену улогу, док је виолина искоришћена претежно као носилац кантилене. Дело су премијерно извеле Марија Михаиловић и Олга Михаиловић 10. јануара 1955. године.

Друга симфонија ин Еф премијерно је представљена на таласима Радио Београда 1. априла 1966. године, а потом је 7. новембра исте године изведена на концерту одржаном у оквиру Фестивала југословенске музике на радију, када је Београдском филхармонијом дириговао Живојин Здравковић.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се