Музика вива

Међународни Рострум композитора у Будимпешти 2018

Пратићете остварења Зубина Канге, Метјуа Витала и Петера Бруна који су представљали селекције Аустралије, Финске и Данске на поменутом фестивалу.

Зубин Канга, композитор, импровизатор и пијаниста из Аустралије направио је минијатуру за препарирани клавир и живу електронику, која своју инспирацију проналази у прелиду под насловом Увело лишће Клода Дебисија. Из узора Канга изводи већину тонских висина и ритмичког материјала, које спроводи кроз опсежне електронске модификације. Такође, он покушава да створи и ефекат вибрирања папира чиме указује на још један вид - мртвог или увелог лишћа, односно да потенцира употребу и постојање неживих ствари.

Дело Град у мору написао је канадско-фински аутор Метју Витал, који је после основних студија у Канади и Америци, завршио докторат на Академији Сибелијус у Хелсинкију, где је остао да живи и ради. Његово стварaлаштво карактерише покушај да споји опречне елементе - стари и нови свет, западну и незападну музику, духовну и световну традицију у јединствен експресивни језик коришћењем изванмузичких елемената од природних појава до поезије и пејзажне уметности.

То је случај и са делом Град у мору које свој наслов позајмљује од истоимене поеме Едгара Алана Поа, односно инспирацију проналази у снажном имагинаријуму ове песме која описује град на Западу у сумрак свог постојања, који полако тоне у море. Елегичан тон прожима Виталову композицију која поприма обрисе какве мирне успаванке за виолу, харфу и алт флауту. Ово је евокативно и непретенциозно дело, са јаким утицајем филмске и позоришне музике.

Камерна симфонија Онда када је отишао данског композитора Петера Бруна инспирисана мигрантском кризом која је 2016. године захватила Блиски исток и Европу. Како то каже аутор, његова камерна симфонија је посвећена „изгубљенима - онима који беже, онима којима нико није успео да помогне, онима који нису наишли на своју сигурну луку, онима који су изгубили наду и веру". Инспирацију за свој емпатични, уметнички чин Брун је нашао у стиховима песме „Лепота виси са дрвећа" Урусле Андкјер Олсенс.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво