Светске музичке позорнице

Композиције Карла Нилсена (Пан и Сиринкс, опус 49 и Пета симфонија, опус 50) и Волфганга Амадеуса Моцарта (Концерт за кларинет у А дуру, Кехлова ознака 622). Шкотским симфонијским оркестром Би-Би-Сија диригује Томас Даусгард. Солиста је кларинетиста Мартин Фрест. Снимак је са концерта одржаног 22. марта ове године у Градској дворани у Глазгову.

Рођен 1970. у Стокхолму, Мартин Фрест је први сусрет са музиком имао са пет година, када је почео да свира виолину. Међутим, само три године касније, долази у контакт са кларинетом, којим убрзо замењује виолину. Студије овог инструмента похађао је на Музичкој академији у Стокхолму и на Високој школи за музику у Хановеру. Препознат као изузетно талентован музичар, Фрест одмах по завршетку студија развија каријеру на међународној сцени, а осим наклоности широке публике, привлачи пажњу и савремених композитора. Премијерно је свирао дела Кшиштофа Пендерецког, Бента Серенсена, Ролфа Мартинсона и Калевија Ахоа, чији је Концерт за кларинет у Фрестовој интерпретацији имао изузетан успех на премијери у Лондону 2006. године.

Концертни репертоар Мартина Фреста је широк и у њему су заступљена дела различитих епоха, а посебно су запажене његове интерпретације Моцартових композиција, као и аутора романтизма. Сарађивао је са бројним истакнутим музичарима, диригентима и оркестрима. Ангажован је и као уметнички директор Међународног фестивала за камерну музику у Ставангеру у Норвешкој.

Емисију уређује Ирина Максимовић





Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара