Летњи фестивали

Директан пренос са Фестивала Француског радија у Монпељеу

У суботу, 21. јула, први пут на нашим таласима чућете оперу „Касија” Леа Делиба, његово последње дело које је постхумно оркестрирао Жил Масне. Главне улоге тумаче: Вероник Жанс као Касија, Ан-Катерин Жије као Соња, Нора Губиш као Циганка, Сирил Дибоа као Кирил, Александр Диамел као Гроф од Зевале, Рено Делег као Костска, Жан-Гарбеил Сен-Мартен као Коленати, Реми Матју као Мошку, Анас Сеген као наредник. Хор и Национални оркестар Монпеље-Окситаније, као хор Литванског радија под управом Михаела Шеневанта.

Иако најпознатији по својој опери Лакме, као и балету Копелија, Делиб је био успешан и врло плодан, иако данас недовољно познат, стваралац оперске уметности. После успеха Лакме, Делиб је започео рад на новој опери, сиже је смештен у Галицију где се сукобљавају сељаци и околно племство. Можда је овај сиже последица и Делибовог пута у Мађарску, коју је посетио 1885. године као члан делегације заједно са Жилом Маснеом. На том путу видео је и делове Карпата, а упознао се и са чардашем, што је вероватно била инспирација да своју јунакињу представи као Циганку. Иначе, сам заплет је преузет из романа Фринко Балабан Леополда фон Захер-Мазоха чије презиме је преузето као термин за мазохизам у психијатрији. Једино што Касију ставља у позицију доминантне жене јесте то што је са једне стране заводница, а са друге изузетно окрутна према сељацима. Ипак, либретисти Анри Мејак (познат по Кармен) и Филип Жиј (који је писао Лакме), успевају да направе комплексни љубавни четвороугао увођењем лика верне Соње.

Сиже опере:

У подножју Карпата, млада Циганка Касија у вези је са Кирилом, пре него што га напусти због Грофа од Зевале, који управља овим пределом. Гроф приморава младића да ступи у војну службу. Две године касније, по повратаку, Кирил наилази на свог оца који живи у немаштини због грофове тираније, а среће и Соњу која није престала да воли свог друга из детињства. Младић зато започиње сељачку буну против грофа и грофице Касије, чија окрутност не заостаје за оном њеног мужа. Ипак, у одсутном тренутку спашава је од линча светине. Она покушава да поново освоји свог старог љубавника али је Кирил одбија. Касија на крају умире.

Уреднице преноса: Ирина Максимовић и Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво