Токови поезије

Илија Ђуровић: песме

У емисији ТОКОВИ ПОЕЗИЈЕ од понедељка до петка можете слушати стихове победника конкурса 12/19 који организује издавачка кућа Трећи Трг из Београда. У четвртој емисији овог циклуса представићемо поезију Илије Ђуровића, у избору Срђана Гагића.

Од 2016. године, у склопу Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!", Издавачка кућа Трећи Трг покренула је нову песничку библиотеку под називом 12/19. Замишљена као конкурсна едиција, у карактеристичној опреми и специфичног и препознатљивог визуелног идентитета, библиотека окупља ауторе и ауторке млађе и средње генерације, уважавајући поетичку хетерогеност песничке сцене. Од ове године библиотека 12/19 отворена је и за ауторе који пишу поезију на свим језицима са којих није потребан превод на српски језик, а у сусрет 12. Београдском фестивалу поезије и књиге, представљена је поезија овогодишњих победника конкурса, чије ће збирке бити промовисане у октобру на Београдском сајму књига.

Илија Ђуровић рођен је у Подгорици 1990. године. Од 2010. објављује у црногорским и регионалним часописима за књижевност. Приче су му објављене у зборницима и антологијама, као и у регионалним и страним часописима за књижевност. Објавио је збирке прича: Они то тако дивно раде у великим љубавним романима (у издању „Жуте корњаче", 2014) и Црне рибе (такође у издању „Жуте корњаче" 2017). Пише прозу, поезију и драме. Оснивач је и уредник независне издавачке куће „Жута корњача". Од 2013. живи, ради и студира у Берлину. Брид је његов први рукопис поезије, награђен на трећем наградном конкурсу Београдског фестивала поезије и књиге.

Како запажа Срђан Гагић, у збирци Брид, лирски субјекат са искуством емиграције, критички, духовито, али и бескомпромисно и опоро, пева о аномалијама и лицемерју патријархалне заједнице, истовремено преиспитујући и све друге вредности новог света у којем је потражио своје место, а у којем се осећа као странац. Изврћући друштвене конструкте на наличје и доводећи их до апсурда, Ђуровић истрајава у жељи да о свету говори без улепшавања.

Стихове чита Александар Божовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара