Токови поезије

Хрвоје Тутек: песме

У емисији ТОКОВИ ПОЕЗИЈЕ од понедељка до петка можете слушати стихове победника конкурса 12/19 који организује издавачка кућа Трећи Трг из Београда. У петој, последњој, емисији овог циклуса представићемо поезију Хрвоја Тутека, у избору Срђана Гагића.

Од 2016. године, у склопу Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!", Издавачка кућа Трећи Трг покренула је нову песничку библиотеку под називом 12/19. Замишљена као конкурсна едиција, у карактеристичној опреми и специфичног и препознатљивог визуелног идентитета, библиотека окупља ауторе и ауторке млађе и средње генерације, уважавајући поетичку хетерогеност песничке сцене. Од ове године библиотека 12/19 отворена је и за ауторе који пишу поезију на свим језицима са којих није потребан превод на српски језик, а у сусрет 12. Београдском фестивалу поезије и књиге, представљена је поезија овогодишњих победника конкурса, чије ће збирке бити промовисане у октобру на Београдском сајму књига.

Хрвоје Тутек рођен је 1984. године у Карловцу, а живи у Загребу, где је запослен као асистент на Филозофском факултету. Пише и објављује поезију, прозу, публицистичке и теоријске текстове. За прву објављену песничку збирку Циркулар добио је награду Друштва хрватских књижевника за најбољи књижевни деби у 2008. години. За рукопис Смрт и друга истраживања награђен је на трећем наградном конкурсу Београдског фестивала поезије и књиге.

По мишљењу Срђана Гагића, Тутекова поезија истражује животне феномене на чијем се крају као ултимативна истина налази смрт. Све између рођења и коначног исходишта живота предмет је ове, на тренутке дистопичне поетске визије, која мноштвом мотива, богатом сликовитошћу и метафориком, ствара сложен и добро конструисан систем који препознајемо као живот. Лирски јунак ове поезије креће се кроз језик у покушајима да разуме природу, друштво, породицу, град и човека, да разреши питање постојања кроз љубав, уз стално присуство и опомену смрти која следи њега и његовог читаоца на путу ка тексту.

Стихове чита Александар Божовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи