Токови поезије

Мили Ђукић: песме

У емисији ТОКОВИ ПОЕЗИЈЕ од понедељка до петка можете слушати стихове победника конкурса 12/19 који организује издавачка кућа Трећи Трг из Београда. У другој емисији овог циклуса представићемо поезију чији је аутор Мили Ђукић, а у избору Срђана Гагића.

Од 2016. године, у склопу Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!", Издавачка кућа Трећи Трг покренула је нову песничку библиотеку под називом 12/19. Замишљена као конкурсна едиција, у карактеристичној опреми и специфичног и препознатљивог визуелног идентитета, библиотека окупља ауторе и ауторке млађе и средње генерације, уважавајући поетичку хетерогеност песничке сцене. Од ове године библиотека 12/19 отворена је и за ауторе који пишу поезију на свим језицима са којих није потребан превод на српски језик, а у сусрет 12. Београдском фестивалу поезије и књиге, представљена је поезија овогодишњих победника конкурса, чије ће збирке бити промовисане у октобру на Београдском сајму књига.

Мили Ђукић је рођен у Мостару 1987. године. Школовао се у Адапазару (Турска), Мостару и Сарајеву. Поезију је објављивао у часописима, порталима, периодици у Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији. Загребачки андерграунд издавач Зденко Фрањић штампао је две брошуре са његовим песмама: Сабрана дјела из одузетог тијела (2014) и Зима ће поново бити тешка (2015). Његов трећи поетски рукопис Прегажени јежеви награђен је на трећем наградном конкурсу Београдског фестивала поезије и књиге.

Како нас обавештава Срђан Гагић, у својој трећој песничкој књизи Ђукић каже да мораш бити љут да би писао песме. И заиста, у свету о којем његов лирски субјекат пева, дубоко обележеном последицама ратне прошлости које проговарају из најдубљих слојева овог текста, сликајући стварност као простор без перспективе, много је разлога за бес. Али, упркос томе, Ђукићев песнички глас је обојен топлином човека који изнад свега воли и људе и живот, чак и са тужног и неспокојног места свакодневице која је позорница ове поетске хронике. Доносећи у кратком и елиптичном стиху сликовита, филмски кадрирана искуства, призоре и ликове, Ђукић прави малу хронику приватног живота у савременом босанскохерцеговачком друштву, из угла младог човека који је често немоћан да премости чак и најмање тешкоће свакодневице, али упркос томе не одустаје од своје борбе.

Стихове чита Александар Божовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи