Имагинарна едиција

Фридрих Китлер: Оптички медији

У циклусу ИМАГИНАРНA ЕДИЦИЈA, од понедељка 16. до петка 20. јула, можете пратити делове предавања што их је Фридрих Китлер, о оптичким медијима, држао 1999. године. С немачког превела Александра Костић.

Фридрих Китлер (1943-2011), немачки историчар и теоретичар медија, један је од најоригиналнијих савремених немачких мислилаца, а циклус његових предавања о оптичким медијима из 1999. године, потом обједињен у књизи Оптички медији из 2002. године, наишао је на огроман одјек.

Надахнуће - пре свега методолошко - за своја истраживања проналази Китлер код француских филозофа постструктуралиста, те он, у методском погледу, следи Фукоове генеалогије, у садржинском смислу близак је Бартовим идејама, док осетљивост за парадокс проналази у делима Жила Делеза и Жака Дериде. Због тога су његова предавања жива и духовита, препуна наизглед споредних детаља из којих се, међутим, плете појмовна мрежа која нам, кроз историју оптике, приближава савремени медијски, нарочито филмски израз. У првим својим предавањима бави се Китлер историјом и употребом фењера и laterne magice, па ту проналазимо управо запањујуће информације попут оне да је употреба фењера у Француској у 16. веку могла да доведе до смртне казне, али не због опасности од пожара, како се може помислити, већ због магијских својстава светлости: веровало се, наиме, да пљачкаши и убице најпре светлошћу фењера омађијају своје жртве, а потом их опљачкају или убију (или и једно и друго). У основи Китлерових забавних епизода крије се, међутим, нешто озбиљније: историја и теорија светла, својеврсна револуција светла која ће довести до филма и савремених медијских техника.

Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво