Летњи фестивали – Директан пренос

Фестивал у Екс ан Провансу – Рихард Штраус: Аријадна на Наксосу

Штраусова Аријадна на Наксосу изводи се у склопу јубиларне 70. годишњице ове значајне манифестације, посвећне пре свега оперској уметности, али и одабраним камерним и солистичким концертима. Париским оркестром и вокалним ансамблом диригује Марк Албрехт , а главне улоге тумаче: Сабин Девиеј као Цербинета, Лизе Давидсен као Аријадна, Ерик Катлер као Бах, Руперт Чарлсворт као Арлекин, Џонатан Абернати као Скарамуш. Међу учесницима, у мањој улози лакеја, наступа и наш бас Сава Вемић.

Преносићемо премијеру нове поставке редитељке Кети Мичел, која је ове године резиденцијални режисер фестивала. Две теме прожимају овогодишњи фестивал: то је тема љубави, као и тема односа према прошлости у свим њеним формама - митолошким, историјским, археолошким. Такође, како то каже генерални директор фестивала Бернар Фокруј, посебна карактеристика овогодишњег издања фестивала је снага и разноврност женских ликова које ће бити представљене - од архетипа напуштене жене у Дидони и Енеју, преко изгубљених жена као што су Еуридика и Лајла, до инкарнације верности коју представљала Аријадна, односно оличења слободне љубави коју заступа Цербинета.

Аријадна и Цербинета су главне јунакиње Аријадне на Наксосу - комплексног оперског остварења Рихарда Штрауса и Хуга фон Хофманстала које се одвија по принципу „опере у опери" спајајући са једне стране елементе опере серије са фарсичним светом комедије дел арте.

У кући најбогатијег човека у Бечу теку припреме за оперу серију младог композитора, али и за представу комедије дел арте. Стиже обавештење да оба комада морају да се заврше до девет увече јер тада креће ватромет и вечера, те ће они морати да наступају у исто време! Тако после пролога, започиње прожимање две представе: слободоумна Цербинета покушава да убеди трагичну Аријадну да за мушкарцима не треба патити и да је једини лек за сломљено срце брзо проналажење новог мушкарца. Између верности и метаморфозе, Штраус и Хофманстал дају свој омаж Молијеру и Моцарту.

Уреднице преноса Ксенија Стевановић и Ивана Неимаревић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи