Музикферајн фестивал 2018

Дела Ленарда Бернстајна (Друга симфонија за клавир и оркестар - Доба анксиозности) и Петра Чајковског (Четврта симфонија у еф молу, опус 36). Филаделфијским оркестром диригује Јаник Незе-Сеген. Солиста је славни француски пијаниста Жан-Ив Тибоде. Снимак је са концерта одржаног 1. јуна у Великој дворани бечког Музикферајна.

Вечерашњом емисијом започињемо циклус у којем ћемо представити репрезентативне снимке концерата одржаних у оквиру овогодишње сезоне Летњих музичких фестивала Европског радија. Сваког понедељка у јулу месецу слушаћете по један концерт из прве фестивалске недеље.

Највећи светски оркестри, диригенти и фестивали радо сарађују са Жан-Ивом Тибодеом, којег критичари најчешће описују као мајстора боје, нијанси, музичара префињеног израза и песничке душе. Овај рениморани уметник је наступао, између осталих, са Краљевским Консертхебау оркестром, Чикашким и Бостонским симфонијским оркестром, Лајпцишким Гевандхаус оркестром и Националним оркестром Француске. У његовој богатој уметничкој биографији, поред бројних награда и признања, забележени су и наступи са великим именима светске музичке сцене попут сопрана Рене Флеминг, мецосопрана Ћећилије Бартоли и Ангелике Киршлагер, виолисте Јурија Башмета, виолиниста Џошуе Бела и Јулије Фишер, као и гудачког квартета Росети.

Другу симфонију за клавир и оркестар - Доба анксиозности, Бернстајн је компоновао 1948. и 1949. године у Америци и Израелу, а ревидирао 1965. године. Дело је инспирисано и названо по истоименој песми Вистана Хјуа Одна, а посвећено славном руском диригенту Сергеју Кусевицком, који је овом симфонијом окончао свој двадесетпетогодишњи ангажман на челу Бостонског симфонијског оркестра.

Наслов Доба анксиозности инспирисао је Бернстајна да дело не компонује у традиционаланом облику симфоније. Наиме, уместо конвенционалне четвороставачне форме, партитуру је обликовао за соло клавир и оркестар, а дело поделио на шест сегмената, пратећи на тај начин Однов текст.

Емисију уређује Ирина Максимовић


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво