Летњи фестивали

Директан пренос отварања фестивала Рајнвокал

У недељу, 8. јула, са почетком у 20 часова, из Базилике Светог Кастора у Кобленцу, преносимо концерт тенора Јулијана Прегардијена и Филхармонијског оркестра Немачког радија из Сарбрикена и Кајзерслаутерна под управом Михаела Зандерлинга, којим ће бити отворен овогодишњи фестивал „Рајнвокал". На програму ће бити дела Јоханеса Брамса, Хектора Берлиоза, Франца Шуберта и Франца Листа.

Као једна од најзначајнијих међународних летњих музичких манифестација, фестивал Рајнвокал одржава се од 2005. године, у периоду од јуна до августа, на главним историјским местима која се налазе у долини Средње Рајне - од Бингена до Кобленца. Овај простор - у којем по легенди борави и вила Лорелај - са сликовитим пределима на којима је преко четрдесет средњовековних двораца, тврђава и винских села, увршћен је 2002. године у Унескову листу светске културне баштине.

Овогодишњи фестивал трајаће од 8. јула до 26. августа, а наступиће бројни ансамбли и извођачи, као што су Дулс мемоар, Ла Ризонанца, Бугарски ансамбл Ангелите, контратенор Рафаеле Пе, Вокални ансамбл Западнонемачког радија, сопран Кристијане Елце, и други.

На концерту којим ће фестивал бити отворен, наступиће немачки тенор Јулијан Прегардијен, уметник који је кренуо стопама свог оца - угледног тенора Кристофа Прегардијена. Као певач, Јулијан је од 2007. године почео да наступа као оперски солиста - најпре у Принцреген театру у Минхену, а потом и широм Европе - на фестивалу у Екс-ан-Провансу, Опери у Монте Карлу, Театру ан дер Вин у Бечу, да би од сезоне 2009/10 био ангажован у опери у Франкфурту. Поред опере, Јулијан Прегардијен је посвећен и извођењу лида, али и великих вокално-инструменталних дела.

Он ће уз Филхармонијски оркестар Немачког радија из Сарбрикена и Кајзерслаутерна под управом Михаела Зандерлинга, изводити познате лидове Франца Шуберта, попут одломака из циклуса „Зимско путовање" и песме „Вилински краљ", али и арију из опере „Алфонсо и Естрела" овог аутора, затим арије из опере „Тројанци" Хектора Берлиоза, „Три песме на стихове Шилеровог Виљема Тела" Франца Листа, као и чувену „Лорелај" овог аутора.

Пренос ће реализовати уреднице Јелена Дамјановић и Ивана Неимаревић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи