Оперска сезона Еурорадија 2017/18

Ђакомo Пучини: Турандот

У вечерашњој емисији слушаћете снимак опере „Турандот” Ђакома Пучинија, који је забележн на представи одржаној 12. јула 2017. године у Краљевској опери Ковент гарден у Лондону. Главне улоге тумаче: Кристина Герке као Турандот, Александрс Антоненко као Калаф, Хибла Герзмава као Лиу, Јури Јурчук као Мандарин, Ин Сунг Сим као Тимур, Робин Легејт као цар Алтум, Павел Петров, Алед Хол, Мишел де Соуза као Пинг, Панг и Понг. Хором и оркестром Краљевске опере Ковент гарден диригује Дан Етингер.

Турандот Ђакома Пучинија инспирисана је бајковитим предлошком Карла Гоција. Оријентални амбијент у Гоцијевој причи, либретисти Ђузепе Адами и Ренато Симони су схватили као изазов који су решили тако што су источњачком Другом додали мало италијанског штимунга и тако га, како су мислили, оживели. Адами је радио на дијалозима, а Симони се бавио версификацијом текста. Пучини је умро пре него што је завршио оперу тако да је на премијери Тосканини стао у трећем чину, објавивши „на овом месту је маестро преминуо". Ипак, Франко Алфано је добио дозволу да заврши оперу и у овом облику је позната до данас. Турандот је иначе премијерно изведена у Театру Скала у Милану 25. априла 1926. године.

Пучини је стилски остао веран деветнаестовековном наслеђу, али је романтичарски предложак прожео елементима савремене музике међу којима су битоналност, маштовита употреба целостепене, пентатонске и модалне хармоније. Резултујућа синтеза успоставља нови ниво експресије који више није пуко осликавање оријентализма као у опери Мадам Батерфлај или другим делима базираним на оријенталним мотивима, већ је музички оправдана употреба неевропских тоналних система. Пучини је иначе у опери користио цитате кинеских мелодија које је чуо уз помоћ музичких кутија и снимака фолклорне музике коју му је доставио издавач Рикорди.

Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво