Музика света

Представићемо албум „Live in Mostar – Zukva tour” ансамбла Диванхана

Групу Диванхана основали су 2009. године студенти Сарајевске музичке академије како би изводили традиционалну музику у модерним аранжманима, који представљају спој џеза, попа и класичне музике 20. века. Овај бенд није отворен само према градској традиционалној музици Босне и Херцеговине, већ и према музици других балканских земаља. Њихово основно истраживање је усмерено према форми севдалинке коју је раније вокално интерпретирала певачица Леила Ћатић, а коју је заменила Наида Ћатић. Из њихове биографије издвајамо и да је ансамбл наступао на највећем world music фестивалу - Womex у Копенхагену - као и на престижном џез фестивалу за младе и талентоване музичаре Twelve points у Порту.

До сада су објавили пет албума, а 2013. године изашао је и компакт-диск Биљешке из Шестице снимљен у Студију 6 Радио Београда. Изнедрен је из двогодишњег активног путовања и креативног рада бенда, током којег је остварено преко седамдесет успешних концерата, у тринаест различитих земаља. Већина аранжмана и идеја родила се управо на турнејама; иза сцене, на точковима, у искреном и присном односу са публиком.

Почетком 2016. године Диванхана започиње концертну турнеју Зуква, током које су одржали више од шездесет концерата широм Европе. Како пише у тексту који прати овај компакт-диск, вечери 28. априла „зауставили су се у Мостару, граду ужегле калдрме, сјеновите и хладне Неретве..." Оно што је те вечери забележено, постало је прво дискографско концертно издање овог састава.

„Црпећи инспирацију из зукве, аутохтоне врсте киселе јабуке која расте искључиво у Босни и Херцеговини, као својеврсног симбола јаког корена историјске и културне баштине земље, Диванхана је путовала земљама Балкана, сакупљајући богату музичку баштину свих народа, као ситне плодове јабуке." Албум Зуква је 2017. године за територију бивше Југославије објавио београдски Multimedia Music, а исте године ARC Music из Велике Британије овај албум објављује за цео свет.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара