Књига за слушање

Тајиб Салих: Сезона сеобе на север (7)

После блиставе универзитетске каријере у Лондону и низа бизарних љубавних авантура, Суданац се повлачи у село на обали Нила где се, упркос томе што је обишао цео свет, приклања традиционалним обичајима руралне Африке. Тајанства Оријента, која побуђују радозналост и пажњу северног (западног) човека нису ни мања ни већа од мистерија и чари Севера с аспекта житeља Југа и Истока.

Тајиб Салих (1929-2009) студирао је у Картуму и Лондону. Дуго је радио као директор драмског програма у арапској редакцији Би-Би-Сија, а потом у Паризу и Катару као експерт Унеска. Преводи његовог првог романа Сезона сеобе на север (1966) на многе језике донели су му светску славу, коју поткрепљују нова и нова издања, као што је ово - треће издање на српском (прва два су се појавила 2000. и 2005. године). У едицији „Грал" објављен је Салихов роман Зејнова свадба (2016), а написао је и збирку прича Палма у Вад Хамиду (1960) и романе Кућно светло (1971) и Марјуд (1976), који су заправо дилогија под заједничким насловом Бендершах.

Сезону сеобе на север многи критичари убрајају у шест најбољих арапских романа, а истакнути писци држе да је ова књига на модерну арапску прозу утицала знатно више од других остварња тог језичког подручја. Због бајковите интригантности заплета који тече уназад, с причом унутар приче, и еротских мотива који играју улогу детонатора главних збивања, за овај роман се каже да је „обрнута 1001 ноћ". Критичари листа Гардијан сврстали су Сезону сеобе на север у сто најбољих романа свих времена.

Треће издање романа Тајиба Салиха Сезона сеобе на север, у преводу с арапског Српка Лештарића, штампа издавачка кућа Клио из Београда.
Чита Александар Божовић.
Уредници Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво