Велика оперска тура 2017/18 – Винченцо Белини: Пират

Из Театра Скала у Милану директно преносимо премијеру нове поставке ове опере у режији Емилија Саxија, која је рађена у копродукцији са Театром Реал из Мадрида и Опером Сан Франциска. Главне улоге тумаче Соња Јончева, Пјетро Прети, Никола Алаимо, Рикардо Фаси и Марина де Лизо. Хором и оркестром миланске Скале диригује Рикардо Фрица.

Пират је друга Белинијева опера написана за потребе професионалне оперске куће и прва сарадња са Романијем. Белини је због тога шест месеци писао партитуру како би се на прави начин представио публици Скале. На премијери су певали одлични певачи попут Ђованија Батисте Рубинија, Анријет Мерик-Лаланд и Антонија Тамбуринија, а публика је оперу доживела као долазак узбудљивог новог композитора на оперску сцену.

Опера Пират се убрзо показала и као велики међународни успех за Белинија. Постављена је наредне године у Бечу, а потом у Лондону и Паризу. Током XX века ово дело је обновљено у Риму 1935. године како би се обележила стогодишњица Белинијеве смрти, а посебно је позната поставка из 1958. године у миланској Скали у којој су певали Франко Корели, Марија Калас и Еторе Бастијанини.

Радња опере се дешава на Сицилији у XIII веку. Ернесто, војвода од Калдоре, вазал анжујске династије, приморао је Имођену да се уда за њега против своје воље. Она је заљубљена у Гвалтијера, бившег грофа од Монталта који је одан ривалској династији потеклој од краља Манфреда. Гвалтијеро, пошто је побеђен и стављeн на листу издајица, постао је вођа пирата, које прогони Војвода од Калдора.

Уредницe преноса Ксенија Стевановић и Сања Куњадић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи