Нова дискографија – Варијациони циклуси Михаила Глинке

У вечерашњој емисији представљамо албум који је прошле године објавио издавачки огранак Западнонемачког радија, а на којем пијаниста Владимир Ступел изводи комплетне варијационе циклусе Михаила Глинке.

Овај француски пијаниста за собом већ има објављена комплетна клавирска дела Арнолда Шенберга и Александра Скрјабина, а на свом последњем албуму, окренуо се делима „оца руске музике", Михаила Глинке. На албуму који ћемо вечерас представити, налази се шест циклуса варијација које је написао Глинка, као и два дела инспирисана његовим радовима. Према речима самог Ступела, критеријум по којем су одабиране композиције за овај албум је био двострук: са једне стране, овај албум чине циклуси варијација, а са друге, хронолошки след програма не само да прати еволуцију Глинкине композиционе технике, већ и начин на који су његови наследници користили оно што је он изумео - „Глинкин тип варијација" у којима тема и /или структура нису модификоване, већ се пратња подвргава обиљу трансформација".

Многи композитори су овај тип варијационе технике додатно усавршили и развили попут Чајковског у Финалу Четврте симфоније. Стога се на овом компакт-диску налазе и два дела која се наслањају на Глинкина остварења - Парафраза на тему „Шева" Милија Балакирјева и Глинкина тема Анатолија Љадова.

Своје прве варијације на тему Benedetta sia la madre, Глинка је написао када је имао 22 године, и оне већ показују изузетан дијапазон пијанистичких техника које је млади аутор познавао, али и његову способност да тему сагледа из тако пуно различитих перспектива. Током боравка у Италији, настале су варијације на теме из опера Доницетија, Белинија или балета Луиђија Карлинија, али и носталгичне Варијације на романсу „Славуј" Александра Аљабјева, као дирљиво сећање на домовину.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи