Теоријски профили – Жељкo Сенковић

У циклусу ТЕОРИЈСКИ ПРОФИЛИ од понедељка 25. јуна, представљамо осијечког филозофа Жељка Сенковића текстовима „Миграције: питање хоспиталитета и политике пријатељства” и „Лутеров утицај: од спора с Еразмом Ротердамским до Крлеже”.

Миграције су, за Жељка Сенковића, тек симптом и својеврсна последица дубљег, потмулијег кретања савременог доба, тек врх леденог брега чије се две трећине налазе изван наших погледа, у дубинама које управљају процесима на површини. Но, Сенковић показује да овде није реч о рационалном процесу у којем најмоћнији актери држе конце у својим рукама и, према сопственој вољи (како би волели), управљају миграторним процесима, већ је, како показује осијечки филозоф, више реч о стихији коју моћни чиниоци, додуше, покрећу, али њоме не успевају и да овладају.

Други Сенковићев текст критици излаже савремене црквене праксе и прави широк лук од Лутерових утемељујућих реформаторских списа, преко луцидних разматрања Еразма Ротердамског, до савременог контекста и бриљантних Крлежиних обрушавања на (католичку) цркву и њене, у цивилизацијском и друштвеном смислу, дубоко штетне гестове. Иако се Сенковић позива на локални контекст, његова поставка не губи на општости, те се анализа црквене, чак и религијске праксе у савременом контексту, без икаквих задршки може применити на било који облик институционализованог монотеизма.

Чита Марица Милчановић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво