Музика света

Албум „Музика кинеских будистичких храмова”

Представићемо албум „Музика кинеских будистичких храмова” пекиншког трија који чине Бао Ђиан, Ху Ђинбинг и Гао Хунг. Овај компакт-диск објавила је британска дискографска кућа АРК Мјузик, 27. априла прошле године.

У древној Кини сваки храм имао је свој специфичан музички стил, а на албуму Музика кинеских будистичких храмова су четири контемплативне нумере из пекиншког храма Џи Хуа, изграђеног током династије Минг 1443. године. Њихов стил представља комбинацију дворске, сакралне и народне музике, а изводи се на инструментима гуан – дувачки инструмент са двоструким језичком, шенг – претеча усне хармонике и пипа.

Како се у историјским изворима наводи, пипа је један од најстаријих инструмената из породице четворожичаних лаута, чије је порекло старо више од 2000 година. Од самог почетка музицирање на овом инструменту повезивало је различите утицаје и стилове, док најстарији кинески писани извори, који потичу из другог века пре нове ере, истичу да су у самом називу пипа учитана два начина извођења, односно два звучна покрета – узлазни и силазни – који се добијају превлачењем прстима преко жица. Музицирање на пипи Кинези су практиковали кроз векове – оно је пратило све важне тренутке у приватном и јавном животу. У периоду владавина династија Минг и Ћинг на југу и северу земље, у Вуси, Суџоу, Шангају и Пекингу, основане су бројне школе пипе које су развијале сопствене начине музицирања.

Уредница емисије Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво