Мајстори барока

У емисији МАЈСТОРИ БАРОКА представићемо „Те Деум у част победа Луја XV” Анрија Мадена, у интерпретацији инструменталног ансамбла Страдивариа из Нанта који предводи Данијел Килије и камерног хора Le Cris de Paris којим управља Жофруа Журден. Солисти су: Ан Магуе и Мичико Такаши, сопрани, Роберт Гечел и Албан Дифур, тенори и Алан Бие и Жофруа Буфјер, бас.

Рођен у Вердену 1698. године, Маден је музичко и религијско образовање стицао певајући у школском хору градске катедрале. Живот је провео радећи у различитим градовима широм Француске: крајем друге деценије 18. века радио је као свештеник и професор музике у Моу, а потом као хоровођа у Туру и катедрали у Руану. Од 1738. године постављен је на место заменика капелмајстора у краљевској капели, а неколико година касније заменио је Андреа Кампру на месту хоровође.

У односу на функције које је обављао током живота, Анри Маден је пре свега писао црквене композиције и то мисе и мотете, а остао је упамћен као један од најбољих композитора мотета свог доба.

Те Деум у част победа Луја XV први пут је изведен 1744. године у Паризу поводом прославе освајања Фрајбурга, током рата за аустријско наслеђе. Подељен је у велики број ставова, написаних за један или два гласа и хор, оркестар који садржи дувачкe и гудачке инструменте, уз басо континуо и тимпане.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво