Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Љиљане Ћинкул на изложбу Божидара Плазинића „Библиотека Нојева барка”, која је отворена у Продајној галерији Београд, а потом осврт Иване Кроње на 11. Међународни фестивал документарног филма Белдокс.

Визуелно комплексни пројекат Божидара Плазинића „Библиотека Нојева барка" базиран је на култури сећања која скенира југословенско наслеђе и ратне догађаје деведесетих. Користећи папир и рециклирани отпад, аутор иницира истраживање на релацији уметност-екологија-природа указујући на улогу уметника и уметности у развоју еколошке свести. Како нас обавештава Љиљана Ћинкул, у средишту Плазинићевог наjновијег циклуса је књига која име карактер отвореног рада, а процес њеног вишегодишњег настајања тангира корпус значења стања цивилизације. Уметничке књиге су део савремене ликовне продукције, њима се посвећује пажња и на академским студијама, а један од узора је и Анселм Кифер чије књиге, огромних димензија и упијајуће црне боје, својом моћном објективношћу окупирају простор и енергију. За Плазинића је књига медијум и тактилни објекат који његовим интервенцијама - текстовима, цртежима, апликацијама, перфорацијама књиге, бојама - постаје оригинални рад, а у физичком стању уметничке књиге сачувано је и језгро њеног духовног потенцијала.

* * *

На овогодишњем Белдоксу, који је одржан од 7. до 14. маја, приказано је рекордних 98 филмова у 11 биоскопских дворана. У програм фестивала биле су укључене и драгоцене „Мастерклас радионице" и предавања истакнутих продуцената и аутора из света документарног филма, међу којима су се нашли редитељи Ејбел Ферара и Улрих Зајдл, редитељке Мила Турајлић и Рут Бекерман; директорка Ха-Бе-О канала Ханка Кастелицова, председник и саветник Европске документарне мреже, Пол Пауелс и Ове Јенсен, као и други гости. Главне награде међународни жирији је доделио филму Младена Ковачевића Четири године у десет минута у Српском такмичарском програму, као и филму Гирцана Келтека Метеори у Међународном такмичарском програму. У овом тексту Ивана Кроња ће се посебно осврнути и на филмове у којима је приказан однос човека према животној средини, те на гостовање култног америчког филмског редитеља Ејбела Фераре, као и на ретроспективу филмова аустријског редитеља Урлиха Зајдла.

Уредница емисије Тања Мијовић.





Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво