Музика XX века – Игор Стравински: Жар птица

Слушаћете интегрално дело у интерпретацији Симфонијсог оркестра шпанске радио-телевизије под управом Ерика Нилсена. Реч је о снимку концерта из окторба 2017. године одржаном у аудиторијуму градића Сан Лоренцо де Ел Ескоријал.

Балет је компонован 1909. године а Стравински га је посветио свом учитељу Николају Римском-Корсакову. Исте године премијерно га је са великим успехом извела трупа Сергеја Дјагиљева у Париској опери. Историјска вредност овог дела не лежи само у чињеници да је то био први композиторски велики успех Стравинског, већ у томе што је означио почетак сарадње са Дјагиљевим из које су потом проистекли Петрушка и Посвећење пролећа. Стравински је написао Жар птицу са само 27 година, а пре тога је објавио само пет краћих композиција. Но, Дјагиљевом је то било довољно да схвати да се ради о ванредном таленту, те је баш од Стравинског наручио прву оригиналну партитуру за своју балетску трупу. Премијери дела које је публика дочекала са великим одушевљењем присуствовали су и Жан Кокто, Морис Равел, Ерик Сати, Мануел де Фаља, Марсел Пруст, Сара Бернард и Клод Дебиси.

Балет Жар птица заснован је на руским бајкама, а говори о царевићу Ивану, који уз помоћ пера жар-птице спасава вољену принцезу из ропства озлоглашеног чаробњака Кашчеја Бесмртног. Теме руског музичког фолклора прожимају партитуру у којој су присутни и одјеци дела Скрјабина и Глазунова. Највећи утицај ипак, потиче од Римског-Корсакова, и то његовог начина оркестрације, који Стравински намерно није прикривао већ посебно истицао.

Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи