Студије

Јово Бакић: Десница у Европи – примери Грчке и Аустрије (4)

У седмичном циклусу „Студије” од понедељка, 11. до петка, 15. јуна, можете пратити текст социолога Јова Бакића, „Десница у Европи – примери Грчке и Аустрије”.

Аутор настоји да утврди услове јављања, јачања и одржавања странака екстремне, односно радикалне деснице у Грчкој и Аустрији. Када је реч о Грчкој, велика привредна криза је посебно погодила грчку привреду и друштво почев од 2010. године и из темеља уздрмала одраније трули систем велике и дубоко укорењене корупције. То је отворило врата крајњој десници, која се у тешким тренуцима националног понижења проузрокованим губитком суверенитета у одређивању економских политика, представила „као спасиац нације и бранилац националне мисије". „Златна зора", о којој Бакић пише, изразито је националистичка странка која сматра да се „САД, заједно с лихварима у Бриселу, служе глобализацијом и космополитизмом како би искоренили грчку нацију. Аутор сматра да се простор за јачање оваквих странака повећава као последица губитка илузија када је у питању постојећи политички систем, незадовољство Европском унијом и нарочито распрострањено уверење да се данас живи лошије него у прошлости".

У тексту који се односи на јачање странака десне провенијенције у Аустрији, Бакић пажњу посвећује „Слободарској партији Аустрије". Уз ислам и усељавање као „главног идеолошког непријатеља који угрожава националну културу, антиамериканизам, евроскептицизам и антилевичарско опредељење, такође, представљају идејну тачку ослонца аустријских слободара".

Посебно су занимљиве Бакићеве анализе друштвене структуре чланова и бирача странака крајње деснице у Грчкој и Аустрији.

Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво