Велика оперска тура 2017/18 – Вебер: Чаробни стрелац

У суботу, 16. јуна, са почетком у 19 сати 30 минута, из Бечке државне опере можете пратити оперу „Чаробни стрелац” Карла Марије Вебера. Ово ће бити претпоследња станица на нашој Великој оперској тури 2017/18.године.

Слушаћете Андреаса Шагера као Макса, Агата је Камила Нилунд, Каспар Алан Хелд, Аница је Данијела Фали, Самијел ће бити Ханс Петер Камерер, Куно Клеменс Унтеррајнер, а принц Отокар Адријен Еред. Хором и оркестром Бечке државне опере дириговаће чешки диригент Томаш Нетопил, а ову нову продукцију реализовао је Кристијан Рет.

У оригиналном сижеу, стари шумар жели да руку своје ћерке да врлом, младом ловцу Максу и тако га учини својим наследником. Принц се слаже са том одлуком, али постоји стари закон по којем сваки мушкарац мора да прође текст ловачке вештине. Зли ловац Каспар, такође жели Агату и зато не преза од тога да своју душу прода Ђаволу. Макс, који је иначе изврстан ловац, у последње време лошије лови и зато прихвата Каспаров предлог да излије „чаробне метке", од којих ће шест сигурно погодити своју мету, док седми припада ђаволу. По том злом плану, седми метак ће погодити Агату, а Макс ће се из очаја убити. Међутим, небеса имају другачији план. На такмичењу, Агата пада, али такође је покошен и Каспар, који је права жртва Ђавола. Агата се само преплашила и зато је пала, те се опера срећно завршава.

У новој поставци Бечке државне опере и Кристијана Рета, прича је модификована и премештена у сферу музичке уметности, стваралачког заноса и креативних криза. У овој поставци, Макс је млади композитор, који треба да се ожени са Агатом, али пре венчања мора да заврши оперу на којој већ дуго ради. Упркос свом труду, Макс се брине да неће успети да заврши дело, те због тога готово да не напредује. Прогоне га визије и халуцинације, а граница између сна и јаве бива замагљена док се два света преклапају. Каспар покушава да га убеди да се коначно препусти мрачним и скривеним креативним силама које леже дубоко у њему и да тако превазиђе стваралачку блокаду. Каспарова настојања коначно бивају награђена. Макс се, најпре, одваја од Агатиног света и полази у потрагу за Вучјом јамом. Дозивајући Самијела, у тренутку креативне екстазе, он прихвата свој мрачни стваралачки потенцијал, из кога се сада похлепно напаја.

Агату муче сумње у вези са њеном будућношћу са Максом. Са Аницом, она пева о нади и чежњи, али је такође прогоне застрашујуће визије. Ипак, када се Макс, притиснут са свих страна, усуђује да начини одлучујући корак и да одсвира седму инспирацију до које је дошао у Вучјој јами, као чудом, она остаје нетакнута. Пред окупљенима, Макс коначно признаје да је посетио Вучју јаму. Принц Отокар изриче казну по којој ће Макс бити изгнан из села, али на наговор пустињака, он је смањује на годину дана, током којих Макс мора да настави рад на својој опери. Макс је још једном растрзан између светлости и таме која лежи у њему.

Пренос ће реализовати уреднице Ивана Неимаревић и Марија Вуковић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи