Грамофонија – Рич против Роуча

Репродукујемо албум који су реализовала два џез квинтета под вођством бубњара Макса Роуча и Бадија Рича. Плоча је оригинално објављена 1959. године, а слушаћете издање продукцијске куће АМИГА из 1977. године.

Иако је реч о реиздању чувеног албума, каквих је било много, ова плоча привлачи пажњу пре свега из продукционог и издавачког аспекта. Наиме, албум је настао као „борба бендова" двојице веома утицајних бубњара, а читав пројекат је заправо требало да истакне могућности стерео продукције, будући да је сваком ансамблу додељен његов канал - квинтет Бадија Рича је позициониран лево, а бенд Макса Роуча десно. С друге стране, међу бројним реиздањима, плоча која је објављена у Источној Немачкој привлачи пажњу као део чувене серије АМИГА-џез, сачињене од неколико десетина чувених албума, претежно насталих педесетих година у САД. Куриозитет је да у овом низу винила није било уобичајено да се истакне назив албума, већ су најчешће наведена само имена извођача.

Значајно је истаћи да иако серија АМИГА-џез није била сачињена од винила високог квалитета, потражња за овим реиздањима се може поредити са појединим оригиналним плочама. Такође, треба нагласити да серија није била сачињена само од лиценцних винила, већ су се повремено у њој налазили и албуми локалних уметника овог жанра попут Ролфа Куна, Увеа Кропинског и других, који су недавно објављени и на дигиталним носачима. Може се рећи да је серија до данас стекла култни статус и захваљујући тадашњој политичкој ситуацији, те као сведочанство о значајној музичкој сцени која се развијала шездесетих и седамдесетих година у Средњој и Источној Европи.

Аутор емсије Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво