Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на представе „Швајцарска”, „Царство небеско” и „Јами дистрикт”, које су изведене на 63. Стеријином позорју одржаном од 26. маја до 3. јуна у Новом Саду.

За представу Швајцарска, према тексту Петра Михајловића, у режији Милана Нешковића и извођењу ансамбла Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке, пресудне су две одреднице: утопија и математика. Док се утопија препознаје у самом наслову, математика се тиче прецизног драматуршког проседеа који Михајловић у овом случају примењује, поступка којим ће он савршено водити и напокон међусобно повезати пет драмских токова свог комада, да би се на крају показало да су сви они заправо елементи исте приче чији су јунаци на различите начине утицали на садржаје осталих епизода. Сваки од актера, кроз пет паралелних прича, припрема се да започне прави живот у Швајцарској. Неки од њих чекају развод свога брака, други да одслуже затворску казну, трећи излечење, четврти окончање судског процеса, а један од јунака драмске приче од када зна за себе, дакле практично од рођења, чека да прекине да симулира ретардираност.

Копродукција Битеф тетара и Народног позоришта из Београда Царство небеско, према тексту и у режија Јернеја Лоренција, узбудљивa је и потресна представа у којој је прича о боју на Косову пољу отворена личним исповедањем актера, да би од митске димензије, на концу, довела до деконструкције митске матрице и отворила просторе критичког сагледавања неких од крајњих консеквенци стапања мита и свакодневне стварности. Од премијере до данас Царство небеско је нарасло у глумачки још разигранију и чвршћу представу, а својеврсна театарска анализа многобројних лица и још бројнијих наличја срспке народне епике у међувремену, благодарећи све активнијем доприносу наше свакодневице, представи је даривала и додатну димензију, коменатрише Александар Милосављевић.

Комад Милене Богавац Јами дистрикт, редитеља Кокана Младеновића, настао је у копродукцији Битеф театара из Београда, Центра за културу Тиват, Фестивала МАСЗК из Сегедина и Think Tank студијa из Новог Сада. У драми су описане последице археолошког открића најстаријег станишта првобитног човека на тромеђи Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине; по среди је духовита прича о сложеном политичко-друштвеном механизму који на све три стране покрећу медијску помаму и добро утабаним стазама воде од иницијалне фаза буђења нације, преко мобилизације национално свесних елемената до националистичке хистерије, да би резултат био општи покољ.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара