Имагинарни пејзажи

У вечерашној емисији представићемо избор са албума Fallen (Пали) Тејлора Дуприја који је објваљен у фебурару месецу, као и подсећање на његово остварење Shoals (Спрудови) из 2010. године. Оба издања објавила је Дупријева дискографска кућа 12К.

Албум Fallen је по Дупријевим речима „опуштеније" него његова друга издања, односно сам концептуални оквир и избор звукова није толико ригорозан. Једино строго правило је било то да електроакустичко ткање треба да буде базирано на клавиру. Ипак, како је процес текао, тако је Дупри све више звук клавира комбиновао са звуцима модуларних синтисајзера и Муг синтисајзера, тракама и гитаром. У нумерама је задржана флуидност излажења изван концептуалних оквира и истраживања звука као таквог. Или како то сам Дупри каже „како је албум напредовао мисли о слободнијем солистичком звуку клавира су нестајале док су слојеви акустичне дезинтеграције и шума излазили на површину. Полупокварени магнетофони и пуно еха су скривали искреност клавира, као што сам сакрио себе и своју музику испод прекривача апстракције".

Албум Shoals настао је 2009. године када је Дупри добио позив да сарађује са Центром за истраживање музике Универзитета у Јорку. У фундусу Универзитета, амерички уметник је открио драгоцену и обимну колекцију гамелан инструмената са Јаве и Балија, тако да је одлучио да направи албум користећи звуке само ових инструмената и аудио лупинг програм написан у Kyma систему за дизајн звука, који даје завршну електроакустичку структуру.

Дупри је пре свега стварао звучне ситуације користећи гамелан инструменте на нетрадиционалан начин, док су микрофони у студију бележили целу атмосферу извођења, експериментисања и компоновања на лицу места. Тако створене лупове, Дупри је даље наслојавао уз помоћ софтвера, мењајући тонске висине. Резултат је албум спорог временског протока и готово утапајућег, медитативног звука који подцртава лирску поетику аутора.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара