Путеви прозе

Константин Леонтјев: Исповест једног мужа

У циклусу „Путеви прозе“ можете пратити делове приче Константина Леонтјева „Исповест једног мужа“. С руског превео Душко Паунковић. Чита Марица Милчановић.

Вероватно није претерано рећи да је, у више него оштрој конкуренцији, Константин Николајевич Леонтјев (1831–1891) стекао углед руског класика. А у руској литератури то је, најблаже речено, тешко. Десет година је Леонтјев провео у дипломатској служби у деловима Европе под турском влашћу (чак је кратко време службовао и у Београду, 1866–1867), што је у огромној мери одредило и његово писање. Написао је циклус приповедака „Из живота хришћана у Турској", те романе „Одисеј Полихрониадес" и „Египатски голуб", што су текстови који, према речима Душка Паунковића, спадају међу најбоља остварења посвећена оријенталној теми у светској књеижевности.

„Исповест једног мужа" је новела сачињена од писама што их муж шаље својој супрузи с путовања по оријенту. На тај начин пратимо, истовремено, неколико токова који се сустичу у једној матици: личну причу, путопис и промишљање тадашњих политичких, али и друштвених прилика, како у пределима кроз које путописац пролази, тако и, посредно, у самој Русији. У изванредном преводу Душка Паунковића овај нам текст представља још један рукавац велике руске књижевности.

Уредник Иван Миленковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво