Нова дискографија - Јури Башмет свира Брамса

У вечерашњој емисији представљамо најновији албум Јурија Башмета и Ксеније Башмет, са делима Јоханеса Брамса који је у марту објавила дискографска кућа Фондамента.

Као што се наводи у пратећем програмском тексту за овај албум, дела која у први план стављају специфичну тонску боју виоле - тако деликатну и блиску људском гласу, релативно су ретка.

На наговор своје ћерке, пијанисткиње Ксеније Башмет, овај врсни руски виолиста се након 15 година паузе вратио студијском снимању, одлучујући се за солистички репертоар за овај инструмент, и то последњи Брамсов опус камерне музике. Брамсове Две сонате из опуса 120 су елегантна и изражајна дела, у којима је композитор искористио сву осећајност инструмента, комбинујући је са сублимном једноставношћу композиционих решења. Између ових дела, интерполиране су две Брамсове Рапсодије за клавир које Ксенија Башмет изводи са интерпретативним жаром и осећајношћу. У сонатама, уметничко разумевање оца и ћерке долази до изражаја, док се упуштају у ткање богате звучне таписерије меланхоличних тема и осећајних дијалога. Башметова виола овде престаје да буде скроман оркестарски, већ постаје бриљантан солистички инструмент, са дубином израза, виртуозношћу и снагом.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво