Музика света – Краљице фада – наредна генерација

Албум „Краљице фада – наредна генерација” у октобру прошле године објавила je дискографска кућа АРК мјузик. Албум је селекција водећих португалских фадистас – како се називају интерпретаторке фада. На овом издању представљено је осам уметница: Кука Розета, Кармино, Жизела Жоао, Клаудија Аурора, Карла Пирес, Жоана Риос, Ракел Таварес и Јоланда Суареш.

Занимљиво је да су одабране певачице заправо средње генерације. Издавачи на овај албум нису уврстили оне млађе - рођене деведесетих година прошлог века, које би требало да представљају наредну генерацију. Међутим, оно што оправдава наслов компакт диска јесте чињеница да су поменуте уметнице, за разлику од класичних интерпретаторки фада, направиле корак даље ка модерности у погледу инструменталне пратње и аранжмана.

Тако на албуму Краљице фада - наредна генерација, поред традиционалне португласке гитаре, као пратњу можемо да чујемо харфу, гудачки оркестар, бубњеве, бас гитару, али и грчки бузуки. Поред тога, важно је истаћи да су неке од уметница већ признате кантаутрке, као што су Жизела Жоао, Клаудија Аурора или Ракел Таварес, за коју важи да има драматичан и узбудљив глас савременог фада. Она је посвећена јединственом вокалном стилу који су прославиле Амалија Родригез и Мариза, а који је недавно додат на UNESCO-ву листу Нематеријалне светске културне баштине.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво