Светске музичке позорнице

Дела Игора Стравинског (Симфонија у три става), Бохуслава Мартинуа (Први концерт за виолончело у Де дуру) и Јана Сибелијуса (Пета симфонија у Ес дуру, опус 82). Симфонијским оркестром Финског радија диригује Хану Линту. Солисткиња је виолончелисткиња Сол Габета. Снимак је са концерта одржаног 13. марта ове године у дворани Филхармоније у Берлину.

Рођена 1981. године у Кордоби, Сол Габета је студије музике похађала у Буенос Аиресу, Мадриду и Берлину. У току студија учествовала је на више међународних конкурса на којима се истакла као један од најперспективнијих виолончелиста. Међу бројним наградама и признањима ове уметнице издваја се награда за најбољу музичку интерпретацију на Међународном такмичењу Чајковски у Москви, награде на такмичењу Мстислав Ростропович, на Међународним музичком такмичењу у Минхену, као и награда Ехо за најбољи концертни снимак 2009. године.

Афирмација Сол Габете започела је 2004. године на фестивалу у Луцерну где је била позвана да наступи са Бечком филхармонијом и маестром Валеријем Гергијевим. Од тада она развија каријеру на светским позорницама, сарађујући са реномираним оркестрима попут Руског националног оркестра, Ротердамске, Минхенске и Лондонске филхармоније и бројним другим симфонијским оркестрима Европе и Америке. Њен обиман репертоар обухвата литературу за виолончело у распону од барока до савремених композиција писаних за овај инструмент.

Међу значајне активности Сол Габете убраја се и покретање фестивала Солсберг у Швајцарској, који је специјализован за представљање камерне музике, а заједно са својим барокним ансамблом Капела Габета, ова уметница активно наступа изводећи дела Антонија Вивалдија и његових савременика. Тренутно је ангажована и као професор виолончела на Конзерваторијуму у Базелу.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи