Грамофонија – Николај Римски-Корсаков: Шехерезада

Репродукујемо албум са интерпретацијама Симфонијског оркестра Белгијског националног радија под управом Франца Андреа. Плочу је објавила продукцијска кућа Телефункен 1955. године.

Можда не би било превише строго оценити да је дискографска каријера Франца Андреа била жртва комерцијалних амбиција чувеног немачког издавача, с обзиром на то да је данас овај уметник углавном познат по својим тумачењима кратких популарних комада које је у великом броју забележио у периоду од 1945. до средине шездесетих година. Међутим, мало је познато да је реч о диригенту који је имао великог утицаја на послератну белгијску сцену, водећи са успехом радијски оркестар више од две деценије и тумачећи велики број савремених и захтевних остварења. Упркос томе, мали број ових извођења је завршио на плочама, те су до данас албуми са монументалним симфонијским остварењима белгијског радијског оркестра из педесетих година стекли култни статус, како због малих тиража, тако и због квалитета интерпретације. У овој групи чувених издања налази се и албум који ћемо емитовати, а који се уз плочу са Франковом поемом „Психа", сматра једним од најуспелијих Андреових тумачења, забележеним на винилу. Снимак је реализован у моно технологији, а Телефункен је у неколико земаља дистрибуирао ово издање, што није био случај са осталим Андреовим плочама.

Поред снимака који и данас побуђују велико интересовање, Андреови записи популарних комада су такође веома занимљив сегмент његовог опуса, те се може закључити да је овај уметник већи део свог времена провео у тонском студију. Поред ЛП-јева, снимци са Андреовим тумачењима су резани на сингл и флекси плоче, те су често били део рекламних или промотивних кампања белгијских предузећа. Значајно је поменути да је готово целе своје каријере Андре дириговао истим ансамблом и био везан за једног издавача, те изненађује изостанак разноврсности у његовој дискографији, као и донекле скромна дистрибуција у поређењу са другим диригентима тог времена.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи