Простори и заједничко добро

Можете слушати разговор који је, о теми „Простори и заједничко добро“, са Јованом Тимотијевић и Ивом Чукић водио Иван Миленковић.

Простор, или појам простора, доживео је драматичне промене у другој половини двадесетог века, пре свега у архитектури и филозофији, када се не посматра више као пасивни прималац ствари, људи и догађаја, као оквир у који се поставља нешто друго, као својеврсни контејнер, већ као чинилац догађаја, као активни и продуктивни елемент људског живота. Утолико се простор појављује и као политичка величина која конституише оно заједничко, јавно добро.

Јована Тимотијевић и Ива Чукић говоре о томе како се успостављају заједничко добро и јавни простор, који су услови потребни за артикулацију заједничког простора, да ли је пре самог изласка у јавни простор уопште могуће успоставити заједничко добро, те који је смисао „заједничког". Град се, у том контексту, појављује као место на којем се сустичу и преламају односи моћи, место динамике друштвених односа и просторних условљености. Да ли град ограђивањем простора проширује просторе слободе, или их сужава? Да ли постоје специфично капиталистичка ограђивања простора, или је то тенденција пре свега ауторитарних режима? На који се начин, најзад, архитектура саображава савременим тенденцијама у схватању простора.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво