Савремена српска музика

Одабране композиције Југослава Бошњака.

Овај аутор, рођен 1954. године, композицију је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Рајка Максимовића.

Током завршне године студија, освојио је награду Удружења композитора Србије за Гудачки квартет, а 1982. и Октобарску награду града Београда за дело Алеф. Награду Василије Мокрањац добио је 1986. године за фантазију Тибетанска књига, а ово дело је исте године освојило признање Удружења композитора Србије. Највећи део каријере Југослав Бошњак је провео у Радио-телевизији Србије, где ради као музички продуцент Симфонијског оркестра и уредник у Музичкој продукцији.

Композиторски опус Југослава Бошњака углавном је посвећен делима за оркестар - то се посебно односи на његову прву стваралачку фазу, током осамдесетих година када настају фантазија Тибетанска књига, балети Озирис и Изида и Краљева јесен, симфонијска поема Алеф, кореографска поема Мали принц, као и дела Химера и Увертира 1453. У наредној декади, Бошњак се окреће камернијем звуку, али тада настају и два велика хорска дела Откривење Св. Јована и ораторијум Свето Јеванђеље по Марку. Између 1990. и 2000. године Бошњак компонује и концертантна дела, међу којима је и Концерт за клавир и гудачки оркестар којим је отворен Бемус 1999. године, док се међу његовим најновијим радовима издваја ораторијум Књига о Јову, који је премијерно изведен 2006. године.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво