Фестивал Микели 2017

Дела Јана Сибелијуса (Финландија, опус 26) и Петра Чајковског (Први клавирски концерт у бе молу, опус 23 и Патетична симфонија у ха молу, опус 74). Симфонијским оркестром Театра Мариински диригује Валериј Гергиев. Солиста је пијаниста Александар Торадзе. Снимак је са концерта одржаног 6. јула у дворани Марти Талвела.

Рођен 1952. године у Тбилисију, у уметничкој породици, Александар Торадзе је прве часове клавира похађао са шест година у Централној музичкој школи у овом граду. Први наступ са симфонијским оркестром имао је већ у деветој години, да би у дванаестој наставио студије музике на Конзерваторијуму Чајковски у Москви, у класама Јакова Зака, Бориса Земљанског и Лева Наумова.

Торадзе је светску репутацију стекао као изузетни виртуоз романтичарског репертоара, где се као важно издваја наслеђе руске пијанистичке школе. У интерпретације он уграђује дубок поетски израз и интензиван емотивни набој. Године 1977. освојио је другу награду на Петом међународном такмичењу Ван Клајбурн у Тексасу, а већ наредне је постао професор клавира на Конзерваторијуму Чајковски. Када је 1983. године био на европској турнеји са Симфонијским оркестром Чајковски, тада познатим као Симфонијски оркестар Баљшој, Торадзе је затражио азил у Мадриду. Од тада он живи и ради у Сједињеним Америчким Државама, где већ 1991. године постаје професор клавира на Индиана Универзитету на којем оснива мулти-национални клавирски студио Торадзе који наступа на концертима и фестивалима широм света.

Емисију уређује Ирина Максимовић


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи