Имагинарни пејзажи – Sonia Güttler

У вечерашњој емисији представљамо радове немачке уметнице Соние Гитлер (Sonia Güttler), познатије као Сонае, са њених албума „I Started Wearing Black“ који је објављен у марту, и издања „Far Away Is Right Around the Corner“ из 2015. године – оба су објављена за дискографску кућу Monika Werkstatt.

Ова уметница која живи и ради у Келну, завршила је Универзитет за уметности у Есену, а усавршавала се на Универзитету у Стенфорду. Такође, покренула је пројекте „female:pressure electronic concerts" и „electronic:music:home" који су окренути подржавању стваралаштва жена у експерименталној електронској музици.

Албум „Far Away Around the Corner" из 2015. године одлично је примљен од критичара у Немачкој. Сонае негује спој амбијенталне електронике, поп мелодије, уз дискретне елеменате техна, односно повремених пролазних битова и репетитивних структура, који се спајају у непредвидиве и акустичне прозрачне нумере.

„I Started Wearing Black" објавље је у марту месецу. Ово остварење је мање комуникативно и експерименталније усмерено, радикализујући спој између дисхароничног техна, амбијента и „surface" нојза. На одређени начин, у традицији феминистичке уметности, Сонае брише границу између личног и јавно-политичког, стварајући нумере које носе колико анксиозност усамљене и невољене индвидуе западног друштва, толико и стрепњу од услова живота и нарастајуће репресије система. Ово је уистину мрачан и упитан албум, који не посеже за уобичајеном реториком експерименталне амбијенталне музике, већ покушава да понуди лично, фрагилно искуство и преведе га у музичке оквире.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи