Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати текст Александра Милосављевића написан поводом отварања 63. Стеријиног позорја, које је одржано од 26. маја до 3. јуна у Српском народном позоришту, Новосадском позоришту/Újvidéki Színház и Позоришту Младих у Новом Саду.

Од прошле године Стеријино позорје је (још једном) променило концепцију и сада поново функционише као фестивал домаће драме, дакле са Стеријаде су елиминисане инсценације иностраних писаца. Тако су, на известан начин, овдашњи редитељи постали губитници у односу на писце, али у најновијој друштвено-политичкој констелацији учвршћена је изразито национална димензија, док је проблем Стеријиног позорја са терена националних „кључева" (као фактора који је утицао на уметничка питања) пренет у домен уметничке концепције. Она је означена као повратак изворним принципима Позорја (ма како их с ове дистанце дефинисали и без обзира на то у које време лоцирамо почетке овог фестивала), али нас је, с друге стране, наново суочила са проблемом судбине домаћег драмског текста у оквирима овдашњег театарског живота, пише Александар Милосављевић.

Селектор Бошко Милин (који је ову функцију обављао 2001. и 2002. године), с разлогом и промишљено, дао је предност литерарном предлошку на основу којег су настајале представе у односу на конкретне представе као резултате инсценација тих текстова. Другим речима, највероватније је свесно зажмурио на једно око пред недостацима редитељских проседеа и примењених глумачких решења, да би фестивалски простор широм отворио - писцима. Најпре оним млађе генерације. Уосталом, Милин у образложењу свог избора отворено каже и да је његова селекција добрим делом утемељена на његовој процени да ваља подржати младе људе који су, у Србији данас, исказали довољно смелости да своје животе (и каријере) вежу за театар.

Тако су се у главној фестивалској селекцији нашле представе: Царство небеско, Ожалошћена породица, Јами дистрикт, Швајцарска, КЕПЛЕР 452-Б, ...и остали, Хајка на вука, Сведобро и Утопљена душа; за селекцију „Кругови" Милин је одабрао: Људе од воска, Чрна мати земља и Зид, језеро.

Од следећег уторка, 12. јуна, можете пратити Милосављевићеве осврте на представе изведене на 63. Стеријином позорју.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи