Савремена српска музика

Одабрана дела Владана Радовановића

Радовановић, рођен 1932. године, једна је од најавангарднијих уметничких фигура на српској уметничкој сцени током друге половине XX века. Композицију је завршио у класи Миленка Живковића, а највећи део радног века провео је у Електронском студију Радио Београда, који је и основан на иницијативу овог уметника. Радовановићев опус обухвата не само музичка дела, већ и радове из области ликовне уметности, књижевности и нових медија. Својим радовима утемељио је или увео на српску уметничку сцену бројне авангардне уметничке облике - од записа снова и њиховог илустровања, преко прозирних слика, тактилне уметности, воковизуела, пројектизама, музике за траку, електронске музике или компјутерске музике.

На почетку вечерашње емисије чућете Радовановићеву композицију Деветоглас за девет флаута. Ово дело, настало између 1958. и 1959. године, компоновано је за неодређени састав, а у њему је аутор осмислио свој принцп фреквенције непонављања тонова који омогућава промене напона и динамичнији унутрашњи развој.

У емисији ћете чути и композицију Сидерал за мешовити хор, клавир и гудачки оркестар, за коју је Радовановић 2014. године добио најпрестижније домаће признане у области музике - Мокрањчеву награду. Дело је настало 2012. године и у њему је присутан принцип хиперполифоније - јединствени поступак који је Радовановић почео да развија 1958. године, и који ће касније бити присутан у готово свим његовим делима.

На крају, представићемо и остварење под називом Мало вечно језеро из 1984. године, које је на такмичењу Prix Italia исте године освојило награду Ђанфранко Зафрани. Мало вечно језеро је музичко-поетско остварење чији текстуални предложак чине композиторови записи сопствених снова. Кроз шест снова, који су звучно обрађени у шест „ставова" ове композиције, Радовановић формира драматуршки лук у којем је на симболичан начин описан животни пут главног протагонисте - сневача - али и у којима аутор дотиче универзалне теме блиске сваком човеку - питања пролазности живота и сусрета са смрћу.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво