Грамофнија

Квартет Ласал изводи дела Шенберга, Берга и Веберна

Репродукујемо албум са снимцима гудачких квартета ових аутора са плоче коју је објавила продукцијска кућа Дојче грамофон 1971. године.

Гудачки квартет Ласал је основан 1946. године на Џулијарду и убрзо је постао чувен као ансамбл специјализован за извођење музике XX века. Поред дела класика Друге бечке школе која су била сталан део њиховог репертоара, чланови овог ансамбла су мотивисали и нове ауторе да пишу за њих. Тако је за квартет Ласал написан велики број остварења, међу којима се истичу дела Лутославског, Лигетија и Нона. Поред наступа и снимања плоча, главна активност чланова је била едукативна, а као „школски квартет" овај ансамбл је пресудно утицао на формирање квартета под називом Албан Берг, Брамс, Артис и Фоглер, који су сви касније изградили међународне каријере. Ласал квартет је у више наврата снимао дела „Шенберговог круга", а нарочито успешним се сматра луксузно издање објављено 1971. године са пет плоча које садрже сва остварења чланова Друге бечке школе за овај састав. Снимци из овог комплета су објављивани и појединачно, а њихова популарност се до данас не смањује, будући да је Дојче грамофон прво дигитално реиздање ових записа објавио још 1987. године. Продуцент албума је био Карл Фауст, а супервизор снимања др Манфред Рихтер. Снимање је реализовано у пленарној сали Академије у Минхену у периоду од децембра 1968. до марта 1970. године.

Значајно је навести награде и признања која су додељена овом комплету плоча. Пре свега, плочи је додељен међународни гран-при за диск, а поред тога, добила је и немачку националну дискографску награду Deutscher Schallplattenpreis, као и признање истог ранга у Италији и франкофоној Канади. Такође, овом албуму је додељена и америчка награда „Едисон", као и признање америчке сниматељске академије. Заједно са мањим одликовањима, овај албум се до данас истакао као једно од издања са највише званичних награда које се могу доделити неком снимку.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво