Музика света – Африка мамас

Представићемо албум „Сањам” (Iphupho), јужноафричке групе Африка мамас, који је у фебруару 2018. године објавила британска дискографска кућа АРК мјузик.

Овај састав, који неки називају и сестринством, основала је кантауторка, гитаристкиња и педагог, Ту Нокве 1998. године. Сада је то шесточлана вокална група коју чине самохране мајке из Дурбана у Јужној Африци. На албуму Сањам оне певају о свом животу и проживљеним искуствима.

Африка мамас негују традиционално певање Зулу културе – изикатамија – које су развили рудари крајем 19. и почетком 20. века. Како им је музицирање представљало једини вид забаве, песме које су изводили временом су добијале специфичан облик и постајале део традиционалне музике Јужноафричке Републике. Овај стил певања одликује се чврстим и пуним звуком, усаглашеним хармонијама и израженом емотивном снагом. На основама ове вокалне традиције, која је претежно мушка, Африка мамас су створиле оригиналне, друштвено ангажоване песме о борби жена у доминантно мушком свету. Оне певају о својим сновима, градској вреви, али и прављењу колача и другим елементима њихове свакодневице. Албумом Сањам побиле су стереотипе жена домаћица, и исказале жељу за едукацијом, али и представљањем уметности која може да буде и забава.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво