Нова дискографија

Представљамо албум „Барок” виолисте Нилса Менкемајера који је средином априла објавила дискографска кућа Сони класикал.

Овај немачки виолиста био је победник међународног такмичења Јури Башмет 2006. године, а 2009. и 2010. освојио је две ЕХО награде - за најбољег новог извођача и најбољи концерт. Данас Менкемајер предаје виолу на Високој школи за музику Карл Марија фон Вебер у Дрездену и у Минхену.

На његовом десетом солистичком албуму, налазе се композиције немачких и француских барокних аутора у верзијама за виолу, међу којима је и премијерни снимак Свите за теорбу и лауту у еф молу Робера де Визеа.

У пратећој програмској књижици, Менкемајер указује на повезаност избора програма који је на овом албуму представљен и тренутка у историји музике када је виола почела да заузима место које је некада припадало лаути, односно теорби. Како се наводи у пратећем тексту „постоји драж у замисли да је виола, са својом склоношћу ка меланхолији, наследила медитативни звук лауте".

Ова два инструмента била су присутна у делима Јохана Себастијана Баха, чије се свите за виолу и теорбу у це молу и свита за виолу соло број 5 налазе на овом диску, као и чувени корал Сада долази моћни спаситељ. Тачније, Бах је био један од последњих композитора који су писали дела за лауту и један од првих који је открио потенцијал виоле као солистичког инструмента. На издању Менкемајер и дословно указује на овај транзициони тренутак, јукстапонирајући две Бахове свите чије истоимене ставове изводи сукцесивно - Алеманду за Алемандом, Куранту за курантом, итд. - подвлаћећи и њихову сродност у мелодијском погледу, будући да су обе свите засноване на истој мелодији.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво