Век хармонике – Албум „Каисеки” ансамбла Црна оловка

Представићемо албум под називом „Каисеки” ансамбла Црна оловка, објављен 2017. године

Инструментално језгро Црне оловке чине: Хорхе Исак - блокфлаута и електроника, Матаис Куне - панова фрула, Марко Касл - хармоника, Есра Пехливани - виола и Енрик Монфор - удараљке, а на албуму Каисеки као специјални гост придружио им се и Хари Старефелд који свира на шакухачију.

Ови уметници дебитовали су 2010. године у концертној дворани Консертхебау у Амстердаму, премијерним извођењем композиција које су написане управо за њих. Назив ансамбла Црна оловка инспирисан је делима турског сликара Махмеда Сијаха Калема из 15. века, који је низом минијатура саркастично приказивао своје визије људи и животиња. Такође, значење презимена овог сликара могло би се превести управо као „црно перо".

Ансамбл Црна оловка фокусиран је на извођење савременог репертоара, а једнако важан део њиховог програма су аранжмани подстакнути утицајима различитих култура из којих потичу. Поред тога, несвакидашњем звуку овог састава свакако доприноси и необична инструментална поставка.

Овај албум извођачи представљају као „компоновани оброк", што је кључна фраза пројекта „Каисеки". Инспирација је била истоимена јапанска кулинарска традиција, где се посебна пажња посвећује детаљима, зачинима, избегавању понављања и варијацијама. Композиције на овом албуму су заправо дела писана за концертну турнеју под називом Каисеки, коју је ансамбл Црна оловка имао 2015. године. Такође, албум садржи и аранжмане јапанских традиционалних комада из 13. века за шакухачи - јапанску свиралу од бамбуса. Раскошне звучне боје кобинованих инструмената стварају снажну музику, а према речима критике, интерпретације карактеришу виртуозност и историјски информисана извођења.

Емисију уређује Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво