Музика вива – У сусрет Роструму композитора

Слушаћете дела аутора који су представљали Србију на прошлогодишњем Роструму композитора, али ћемо такође указати и на остварења која чине нашу селекцију на овогодишњој манифестацији. Интернационални Рострум композитора одвијаће се од 14. до 19. маја у Будимпешти у организацији Мађарског радија, Европске радиодифузне уније и Интернационалног савета за музику који делује као придружени члан Унеска.

На прошлогодишњој манифестацији у Палерму, наши представници су били композитори Александар Савић и Немања Радивојевић. Чућете дела Courants II: Unreality of all things Немање Радивојевића настало 2015. године и Planet IX младог аутора Александра Савића.

Немања Радивојевић (1981) своју каријеру развија у Швајцарској. После завршених студија гитаре у родном Новом Саду, композицију је завршио у Берну, а данас његова дела све чешће изводе ансамбли попут Contrechamps, Proton Bern, Recherche, Asko/Schönberg, Interface и других. Последња поруџбина за Немању Радивојевића ће бити за NeueVokalsolisten из Штутгарта у оквиру програма Тичино музика када ће радити са Бернхардом Гандером и Оскаром Бјанкијем. 

Александар Савић рођен је 1991. године у Лесковцу, а нижу музичку школу је завршио у Лебанима. Од 2012. године похађа студије композиције на Факултету музичке уметности у Београду у класи Татјане Милошевић, где је и дипломирао 2016. године.

Овогодишњу селекцију Радио Београда чине дела abgrund Соње Мутић, односно VokatiV Југа Марковића.

Соња Мутић је рођена 1984. године, а после завршених студија у класи Зорана Ерића, магистарске студије је похађала је на Уметничком универзитету у Грацу код Клеменса Гаденштетра. Од јесени наредне године започиње и докторске студије на Харварду у класи Хаје Черновин. Похађала је велики број радионица и мастеркласова код Волфганга Рима, Беата Фурера, Ребеке Сондерс, Ена Попеа, Луја Андрисена између осталих. Добила је награду Јудит Ланг Земон Интернационалне алијансе жена у музици за 2017. годину. Такође добитница је прве награде на 17. фестивалу савремене музике у Вајмару, као и другу награду на такмичењу младих композитора у Апелдорну. Тренутно је резидентни уметник Штајерске за 2018. годину.

Југ Марковић (1987) студије композиције је завршио у класама Властимира Трајковића и Зорана Ерића на ФМУ. Похађао је и студије археологије на Филозофском факултету. У његовим делима се често и неочeкивано сусрећу ова два поља - савременост оличена у композиторској пракси и прошлост, према којој Југ Марковић има снажан и емотиван однос. Његове композиције извођене су на значајним фестивалима попут Донаушеингена и фестивала у Екс-ан-Провансу, а изводио их je и цењени ансамбл за нову музику Клангфорум из Беча. Похађао је курсеве код Ена Попеа, Марка Андреа, Рафаела Сендоа, а у току децембра 2017. године у оквиру програма Britten-Pears Young Artists Program био је резиденцијални композитор у Снејп Молтингсу под менторством британског композитора Мајкла Финисија.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи