Трибине

Стејн Верват: Холокауст, рат и транснационална меморија

У емисији ТРИБИНЕ можете слушати снимак са представљања књиге Стејна Вервата „Холокауст, рат и транснационална меморија: искази из југословенске и постјугословенске књижевности”. На почетку емисије говориће Александар Павловић, а потом следе излагања Андријане Марчетић и Предрага Крстића.

Стејн Верват је ванредни професор српског, хрватског и босанског језика на Одсеку за књижевност, регионалне студије и европске језике на Универзитету у Ослу. Дипломирао је и докторирао са темом о изградњи националних идентитета у Босни и Херцеговини током аустроугарске управе. Његова научна занимања обухватају српску, хрватску и босанску књижевност и културу, културну историју Балкана, упоредну историју и студије памћења. Поред ове књиге, аутор је монографије Центар и периферија у Аустро-Угарској: динамика изградње националних идентитета у Босни и Хецеговини од 1878. до 1918. године на примјеру књижевних текстова (2013) и низа научних радова о представљању ратова из 90-их година 20. века у (пост)југословенској прози.

У књизи Холокауст, рат и транснационална меморија: искази из југословенске и постјугословенске књижевности испитује се настанак и трансформација памћења холокауста у социјалистичкој Југославији и на пост-југословенским просторима. Верват разматра књижевне текстове о холокаусту југословенских и постјугословенских аутора, смештајући их у историјски и дискурзивни контекст и пратећи њихов настанак и рецепцију. Књига показује како писци који припадају различитим генерацијама (генерација преживелих, 1.5 генерација, друга и трећа генерација), холокауст користе као мотив за разумевање екстремног насиља, како локалног тако и глобалног. Посебно су занимљиве упоредне анализе мађународно познатих и признатих аутoра, попут Данила Киша и Давида Албахарија, и неколико заборављених аутора које ова студија поново открива.

Снимак је занбележен 28. марта у Институту за филозофију и друштвену теорију у Београду.

Уредница Тања Мијовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво