Научни скупови

Језик, књижевност, теорија – Говори Маја Луковић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ можете пратити излагање Маје Луковић „Психоаналитичка теорија као мета-теорија (не)могућности успостављања истине сопства у Набоковљевом роману Прозирне ствари”.

У контексту Лаканове (дез)онтологишуће психоаналитичке теорије као теорије о дискурсу (не)могућности успостављања истине сопства у излагању се мета-теоријски сагледава покушај приповедача и протагонисте Набоковљевог романа Прозирне ствари да у потрази за сопственим идентитетима пробију опну онтолошког дискурса реалности, дискурса Симболичког како би допрли до прошлости као трансцендентала Истине идентитета. Из перспективе лакановског теоријског поимања Симболичке матрице, свако настојање ка реинтегрисању сопствене историје и историје живота другог од себе нужно наилази на одсуство трансценденталних извора догађаја. Симболички поредак теорије као дискурса мањка у смислу теоријског мета-истраживања али и мета-прича приповедача и јунака Набоковљевог романа о сопственим прошлостима, како би тривијалним сопствима прибавили макар привид Истине, само је још једна у низу маски нагона смрти, форме, означитеља који заклања првобитни смисао откривајући једино испразно теоретисање о прозирности „прозирних ствари".

Снимак је забележен на конференцији Језик, књижевност, теорија која је од 27. до 28. априла одржана на филозофском факултету у Нишу.

Уредник емисије: Немања Митровић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи